Stránky

sobota 20. ledna 2024

Chovatelské kluby

Dávno pryč jsou doby, kdy u nás existovala jediná chovatelská organizace s oprávněním vést plemennou knihu a vydávat průkazy původu. Dnes máme svobodu podnikání, a tak si téměř kdokoliv může založit svou vlastní organizaci v souladu s platnými právními předpisy a může si rozhodnout, za jakých podmínek bude fungovat. V současné době existuje několik chovatelských organizací a každý má právo si svobodně vybrat, pod kterou chce chovat. Některé z nich vzájemně spolupracují, mezi jinými panuje určitá rivalita. Mým cílem není jednotlivé organizace hodnotit - to je věc názoru a natolik dobře je zase neznám. Chci je jen představit a ukázat, jaké má chovatel možnosti, pokud se chce někde organizovat, případně odchovávat štěňata s PP. 



FCI
- Mezinárodní kynologická federace (Fedération Cynologuque Internationale) vznikla v roce 1911 a době psaní tohoto příspěvku zastřešuje 75 národních chovatelských organizací. V České republice ji zastupuje ČMKU (Českomoravská kynologická unie) - je to nejstarší a největší chovatelská organizace u nás a dále se člení na kluby jednotlivých plemen. Do 90. let 20. století u nás měla prakticky v chovu čistokrevných psů s PP monopol.

Vzhledem k dlouhotrvajícímu monopolu FCI se pro organizace, které v ní nejsou sdruženy vžilo označení Non FCI. Ty by se daly rozdělit na tři skupiny:

  1. Zahradniční organizace s nimiž FCI spolupracuje, umožňuje jejich členům účastnit se výstav a uznává jejich PP (pokud jsou v souladu s naší legislativou a stanovami FCI). Pokud si tedy koupíte štěňátko ze zahraničí s PP některé z těchto organizací, můžete se s ním obvykle bez problémů stát členem FCI. Patří sem například britský KC a americký AKC. Nevím, jaké jsou podmínky pro členství v těchto klubech, ale i kdyby to bylo možné, je pro naše tuzemské chovatele dost nepraktické mít veškerý chovatelský servis a agendu tak daleko v zahraničí. Takže se jim blíže věnovat nebudu.
  2. FCI čekatelé - kluby chovatelů zatím neuznaných nově vyšlechtěných plemen, kteří usilují o uznání plemene a spolu s tím i o přijetí do FCI. Tyto kluby údajně mohou vydávat PP s hlavičkou FCI a nějakým dodatkem, že se jedná o zatím neuznané plemeno a mohou se též v omezené míře účastnit některých akci pořádaných FCI. Pokud si koupíte štěňátko chovatele z FCI čekatelského klubu, pravděpodobně vám zároveň sdělí, kam se přímo obrátit se žádostí o členství.
  3. Ostatní Non FCI kluby. Jejich zakladateli jsou obvykle bývalí členi FCI, kteří s něčím ve své původní organizaci nebyli spokojeni. Chtějí to dělat jinak a věří, že jejich přístup bude pro chovatele i jejich pejsky lepší. Ve světě vznikají již delší dobu a jejich počty jdou do stovek, možná i tisíců. FCI tyto kluby neuznává, neakceptuje jejich PP a v žádném případě vás s tímto pejskem mezi sebe nepřijmou ani mu neumožní účast na výstavách. Naopak, Non FCI kluby se obvykle mezi sebou vzájemně respektují, spolupracují a jejich členy se můžete stát bez ohledu na to, že máte PP vystavený jiným klubem u nás i v cizině, včetně FCI z jejíchž řad se rekrutuje většina zakládajících členů těchto klubů. 

Tím se konečně dostávám k představení Non FCI klubů u nás.

  1. UCI (Mezinárodní kynologická organizace) byla založena v roce 1976 v Německu. K dnešnímu dni zastřešuje více než 20 národních Non FCI klubů. U nás je jejím zástupcem Českomoravská kynologická federace. Bohužel v září roku 2023 pozastavila činnost a zatím není jisté, jestli ji ještě někdy obnoví.

  2. WCHSA (Světová kynologická, lovecká a sportovní aliance) byla založena v roce 2012 v Bulharsku. K dnešnímu dni zastřešuje 14 národních Non FCI klubů. Českou republiku zde zastupuje Kynologická unie ČR.

  3. WKU (Světová chovatelská unie) se sídlem na Ukrajině funguje také zhruba od roku 2012. K dnešnímu dni zastřešuje více než 20 národních Non FCI klubů. Zástupcem pro Českou republiku je Moravia Dog Club, jehož jsme členy i my.

  4. FCE (Federace kynologie pro Evropu) Bulharská organizace, bohužel s uživatelsky nepříliš přívětivými webovými stránkami. Nepodařilo se mi dohledat žádnou historii klubu, jen pár subjektivních negativních informací od chovatelů. Zástupcem pro ČR je Elite Dog Club
 


 

Toto jsou organizace, které zastřešují chovatele všech plemen psů. Alespoň ty, které se mi podařilo dohledat. Může jich být i více. Kromě nich existuje ještě řada úže specializovaných klubů, které sdružují chovatele jen určitých plemen, nebo skupin plemen. 


Žádné komentáře:

Okomentovat