Stránky

pondělí 15. dubna 2024

Vlčák Rain

Asi nikoho nepřekvapí, že psi sloužili v armádě. Jejich služba byla v době války neocenitelná, protože často dokázali věci, na které byl člověk krátký. V tomto filmu autoři vzdávají poctu všem psům, kteří sloužili ve Vietnamské válce. Ačkoli je filmu přiřazen štítek "válečný", jedná se spíše o podívanou rodinného typu. To není jen můj názor, ale i mnoha zklamaných diváků, kteří přispěli recenzí na ČSFD. Očekávali válečné drama a místo toho dostali příběh psa, který se sice odehrával ve válce, ale celé zpracování příliš dramaticky nevyznělo. Já naopak válečné filmy moc nemusím, takže mě se to líbilo a klidně bych se podívala i znovu. O čem to bylo:



Malá holčička Amy přijde ve Vietnamské válce o staršího bratra. Celá rodina vč. Amy prožívá zármutek. Když se Amy dozví, že armáda hledá psy vhodné pro vojenský výcvik a nasazení ve Vietnamu, rozhodne se propůjčit svého psa Raina armádě se slovy: "Přála bych si, aby někomu zachránil brášku." Raina si od ní převezme voják Joe Holland a stane se jeho psovodem. Ačkoliv to ve filmu nezaznělo, ze záběrů je zřejmé, že Rain odloučení od Amy prožívá velmi těžce, nerozumí tomu, nechápe, proč ho opustila. Teprve Joeova trpělivost a projevy náklonnosti ho dokážou vytrhnout z letargie a on se s novým elánem pustí do práce. V rámci vojenského výcviku se naučí rozpoznávat nejen nepřítele, ale především miny a jiné nástrahy. Díky tomu pak ve Vietnamu několikrát zachrání životy vojáků jednotky, do níž byl přidělen. Prožije mnoho dobrodružství, je unesen, zraněn... Ale vše nakonec dobře dopadne a on se vrací domů ke své Amy jako hrdina.


Film natočil v roce 2001 americký režisér Robert J. Wilson, který je známý spíš jako filmový producent. V hlavních rolích jsme mohli vidět Ashley Ednerovou jako malou Amy a Scotta Coopera v roli Joa Hollanda. V té nejdůležitější roli - Raina se vystřídali 3 různí psi: Drew, Reno Rankin a Reo. 

Trailer:

Žádné komentáře:

Okomentovat