Stránky

středa 14. února 2024

Historie a původ bostonků

 Ačkoliv je zřejmé, že rodištěm bostonských teriérů je americký Boston, kořeny plemene musíme hledat v Anglii. Praotcem bostonků byl pes Judge, kříženec anglického buldoka a bílého anglického teriéra, dovezený z Anglie. Známý je též pod jménem Hooperův Judge podle jeho majitele Roberta C. Hoopera. Podobných kříženců bylo v té době v Anglii chováno mnoho, zejména v okolí Birminghamu. Judge byl tmavý žíhaný s bílým pruhem v obličeji. Měl hranatou hlavu, téměř vyrovnaná ústa a vážil asi 32 liber. Vzhledem připomínal spíše buldoka než teriéra.

Pramatkou bostonků byla fenka Gyp (nebo Kate), kterou vlastnil Edward Burnett ze Southboro. Gyp měla podobně hranatou krátkou hlavu jako Judge. Byla bílé barvy, nižší podsadité postavy s krátkým asi jen třetinovým ocasem.


Ze spojení těchto dvou psů v roce 1870 vzešel Well's Eph. Po matce byl nižší postavy, vážil jen 28 liber. Byl tmavě žíhané barvy s bílými znaky.

Well's Eph

Well's Eph byl zkřížen s fenkou Tobin's Kate. Byla to malá 20 librová fenka s krátkým tříčtvrtinovým ocasem, krátkosrstá, zlaté žíhané barvy. Z tohoto spojení se v roce 1877 narodili dva psi, kteří byli dál použiti použiti k vyšlechtění bostonských teriérů. Jedním z nich byl Brandard's Tom - červený žíhaný pes s bílou barvou v obličeji, bílým límcem, náprsenkou a předními tlapami. Byl první, kdo měl krátký stočený ocas a vážil 22 liber. Svým vzhledem se už velmi podobal dnešním bostonům.

Barnard's Tom

Barnard's Tom

V další generaci byl Tom spojen s fenkou známou jako Kelly's Nell. Nell měla tmavou žíhanou barvu s rovnoměrnými znaky. Měla krátkou hranatou hlavu, třetinový ocas a vážila 20 liber. Z tohoto páření vzešel v roce 1885 Mike, známý spíš jako Barnardův Mike, ktrý byl prvním psem se vzhledem bostona. Byl žíhaný s bílými znaky, měl krátký stočený ocas a plné kulaté oči. Vážil 25 liber.

Barnard's Mike

Tomův bratr Atkinson's Toby byl velmi podobného vzezření. Ale měl úplně bílou hlavu jen s malou žíhanou skvrnou kolem pravého oka a žíhaným levým uchem. Toby byl jako desetiměsíční štěně přihlášen na výstavu Kennel Clubu Massatchusetts. Bylo to poprvé, kdy bylo toto plemeno veřejně představeno a i když měl úspěch, později jej překonal jeho bratr Tom, který se stal slavnějším díky svým synům. 


Atkinsonův Toby byl spářen s fenkou Clark's Judy - její popis se nezachoval. Z tohoto spojení pak vzešla fenka Hook's Topsy - ani její popis není znám. Štěňata narozená ze spojení Barandova Mika a Hookovy Topsy patřila mezi první, která byla AKC uznána a registrována jako plemeno bostonský teriér. Byl to Hook's Punch, narozený 8.9.1888 barvy fawn s bílou a Brindle Mike, narozený 4.3.1893 barva žíhaná s bílou.

Hook's Punch

Kliknutím na obrázek si jej otevřete v původní velikosti

Jak je vidět z rodokmenu, bostoni vzešli z příbuzenské plemenitby, přičemž se k dalšímu chovu vybírali typoví jedinci, aby se dosáhlo kýženého vzhledu. Kromě toho byli do plemene přidáváni typově podobní psi malého vzrůstu. Jedním z nich byl Jack Reede, jen 14 liber vážící pes, načervenalý žíhaný s rovnoměrnými bílými znaky a krátkým ocasem. Dále můžeme jmenovat Perryho, původem za Skotska, vážící pouhých 6 liber, namodralý s bílými znaky a krátkým ocasem. A mnoho dalších. Bohužel nejsou záznamy o jejich konkrétním propojení s rodinou bostonků. 

zdroj: The Boston Terrier by Edward Axtell (kap. 1)
kniha z roku 1910 - nyní jako e-book

Jedná se o můj amatérský překlad z Angličtiny.
Kopírování zakázáno!

Žádné komentáře:

Okomentovat